Procuror: „Organele de drept din alte state nu pot intenta dosare privind infracțiuni comise în R. Moldova”

Julieta Saviţchi
29/07/2016

Organele de anchetă din alte state nu sunt în drept să intenteze dosare penale şi să investigheze crimele şi infracţiunile comise pe teritoriul Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute pentru portalul Anticoruptie.md de către procurorul Alexandru Gladco, şef interimar al Secţiei asistenţă juridică internaţională şi integrare europeană din cadrul Procuraturii Generale.

Potrivit lui Alexandru Gladco, acest lucru este posibil atunci când sunt afectate interesele acestor state. „Un stat poate să iniţieze cauză penală doar atunci când îi sunt afectate interesele, de exemplu justiţia din SUA ar putea să intenteze un dosar penal în cazul furtului din sistemul bancar moldovenesc doar dacă vor exista bănuieli că aceşti bani au fost spălaţi pe teritorul SUA sau că au fost utilizaţi pentru finanţarea unor organizaţii teroriste internaţionale, pentru traficul internaţional de arme. Justiţia din afara Republicii Moldova mai este în drept să investighize crimele comise de către cetăţenii lor pe teritoriul ţării noastre, dacă Procuratura Generală va solicita acest lucru şi va prezenta probe pertinente despre implicarea unei anumite persoane în comiterea crimelor. Niciun stat nu-şi extrădează proprii cetăţeni pentru comiterea infracţăiunilor pe teritoriul altor state”, ne-a declarat omul legii.

Astfel, justiţia din SUA sau din statele UE nu pot investiga sub aspect penal furtul din sistemul bancar moldovenesc, dar nici implicarea oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa în potenţiale sustrageri din BEM. Întrebat despre pornirea unei urmăriri penale de către procurorii germani pe numele lui Viorel şi Victor Ţopa, despre care a relatat portalul Today.md, Gladco a spus că nu este informat. „Noi solicităm extrădarea în faza urmăririi penale. După condamnare, acest lucru ţine de competenţa Ministerului Justiţiei”, a adăugat procurorul.

Today.md susține că a intrat în posesia unei scrisori oficiale emise de către oficialii germani către autoritățile Republicii Moldova, care confirmă faptul că pe numele lui Victor și Viorel Țopa au fost deschise dosare penale în Germania. 

Solicitat de către Anticoruptie.md, Viorel Ţopa a infirmat informaţiile. „Nu am de gând să părăsesc Germania. Ei anexează o corespondenţă diplomatică, privind una din sutele de adresări, începând cu 2011, ale autorităţilor Republicii Moldova către Germania. Toate s-au terminat cu refuzuri”, a spus el.

Într-un răspuns adresat portalului Anticoruptie.md, reprezentanţii Departamentului de Justiţie din SUA nu confirmă şi nici nu infirmă demararea unei anchete privind fraudele bancare din Republica Moldova, precizând că ţine de politica instituţiei să nu ofere un răspuns privind chestiunile legate de anchetele în derulare. 

Julieta Saviţchi
29/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii