PDM schimbă macazul: renunță la retorica pro-europeană și devine un partid „pentru toți moldovenii”

Crina Dumitriu
15/09/2018
pdm.md

Partidul Democrat renunță la orientarea „pro-europeană” și se poziționează pe eșichierul politic „mai categoric” drept un partid pentru Moldova, un partid care acţionează „pentru toţi moldovenii”. Anunțul a fost făcut vineri, 15 septembrie, de către președintele democrat, Vlad Plahotniuc, după ședința Consiliului Politic Național al PDM. 

Liderul PDM a declarat că în cei 27 de ani de independență, partidele din Republica Moldova s-au creat și dezvoltat pe criterii geopolitice, iar oamenilor li s-a indus ideea că problemele lor sunt din cauza acestor discrepanțe. „Multe partide au împărțit cetățenii pe astfel de categorii, dar niciun partid nu a acționat pentru moldoveni, pro-Moldova. Toate aceste poziționări arată de fapt că, în realitate, politicienii s-au îndepărtat de oameni. Moldovenii se confruntă însă cu aceleași probleme, indiferent că sunt pro-europeni, pro-ruși sau nu au o viziune în această privință”, a declarat Plahotniuc. El a precizat că a discutat un „plan de acțiuni prin care PDM să se definească mai categoric ca un partid pro-Moldova”. 

Totodată, liderul PDM a menționat că „Guvernul trebuie să-și adapteze acțiunile și prioritățile”, iar astfel vor fi operate anumite remanieri în componența Cabinetului de Miniștri, fără a preciza însă care anume vor fi acestea. Șeful PDM a mai precizat că în cadrul ședinței a fost discutată strategia PDM pentru perioada următoare, modul în care va activa în această toamnă, precum și „pregătirea de viitoarele alegeri, care vor avea loc la începutul anului viitor”. 

Mai mulți analiști și politicieni au reacționat critic și ironic la anunțul liderului PD, potrivit căruia partidul său devine unul „pro-Moldova”. Pe rețelele de socializare au fost lansate mai multe comentarii și opinii. Unii analiști și experți afirmă că Partidul Democrat a discreditat conceptul pro-european, declarat drept prioritate în politica externă a Republicii Moldova, prin mai multe acțiuni antieuropene, inclusiv prin fapte și scheme de corupție, presiuni asupra justiției în care au fost implicați reprezentanți ai acestei formațiuni politice.    

Deputata PLDM, Maria Ciobanu, consideră că PD s-a lansat în campanie electorală și că lasă de înțeles că va face o alianță post-electorală cu socialiștii:

Am tot așteptat să ajungă pe agenda parlamentară inițiativa legislativă de completare a Constituției cu privire la vectorul extern al Republicii Moldova – Uniunea Europeană, autor Andrian Candu, președintele Parlamentului, dar n-a fost să fie! Ieri Plahotniuc a pus cruce pe UE și s-a declarat un „brav” moldovean ca și Igor Dodon! De ieri PDM va cânta deschis, la unison cu PSRM-ul lui Igor Dodon. Doar că primul va colinda „pro-Moldova” pe dreapta, iar al doilea pe stânga. Condițiile impuse de UE guvernării pentru a debloca asistența macrofinanciară nu sunt pe placul lui Plahotniuc… Nu sunt și basta! Limbajul lui Plahotniuc este unul limitat la cuvântul BANI. Asta știe să facă, asta poate! Pentru dânsul și pentru FAMILIA PDM! Pe mine mă bucură că PDM a aruncat masca europeană. Deja alegătorul știe cu exactitate că dacă va vota trandafiri de la „pro-Moldova” nu mai iese din Țarcul bandiților PD!”, a precizat  Maria Ciobanu.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, s-a întrebat ce a împiedicat ca timp de mai bine de 10 ani, formațiunea democrată să fie pro-Moldova și să dezvolte acest stat: 

„Am o întrebare naivă față de acest personaj malefic, care n-a lipsit la guvernare cel puțin 10 ani, din 2008, când oamenii lui au apărut în Guvernul Greceanîi-Dodon. Toată perioada respectivă cine ți-a încurcat să fii în slujba acestei țări și a poporului? Din spatele sutelor de bodyguarzi cu umbrelele anti-glonț și din toate vilele din Europa tu nici cu binoclul nu-i vedeai pe moldoveni. Atunci oamenii au fost pentru tine doar o vacă de muls. Ți-ai amintit de Moldova și moldoveni în ajunul alegerilor, după ce mulți ani ți-ai bătut joc de toți cetățenii acestui stat, indiferent de etnie și orientare geopolitică! Ai alungat peste un milion de oameni din țară. Oameni harnici, cu inițiativă și curaj, care s-au aranjat bine în alte țări, aduc profit statelor străine, dar în timpul liber tânjesc cu lacrimi de Patria. Moldova și moldovenii nu au nevoie de „grija” ta și a anturajului tău toxic. Rezultatele plahocratiei le-am văzut cu toții. În afară de sărăcie, exod, injustiție și dictatură, tu nu ai ce să propui cetățenilor Moldovei”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Partidul Democrat din Moldova a intrat în Parlament în scrutinul electoral din 2014 cu 19 mandate de deputat, din 101 (20 %). Pe parcursul anilor, la partid au aderat 23 de deputați din diferite fracțiuni. Primii au rupt rândurile deputații comuniști, 14 dintre care au aderat în decembrie 2015 la PDM. Ulterior la fracțiunea PDM au mai aderat mai mulți deputați PLDM. Portalul Anticoruptie.md a relatat în mai multe anchete de presă despre transfugii care au trecut la PDM de la partidele care i-au propulsat în Parlament. Ultima care a aderat la PDM a fost deputata comunistă Aliona Babiuc, care avea doar două luni de deputăție. Ea a intrat în Parlament în decembrie 2017 pe lista comuniştilor, în urma depunerii mandatului de deputat de către Oxana Domenti. Atunci Comitetul Central al PCRM s-a pronunţat categoric împotriva includerii Alionei Babiuc în componenţa fracţiunii, pe motiv că aceasta a fost exclusă în 2015 din partid, pentru că activitatea ei a fost apreciată ca fiind nesatisfăcătoare. Totuși, Curtea Constituțională i-a validat mandatul de deputat. 

În prezent PD are reprezentanți la conducerea majorității instituțiile publice. Transparency International Moldova și alte organizații ale sociaetății civile au acuzat public PD de obstrucționarea puterii de stat și capturarea principalelor instituții din conducerea țării.   

Crina Dumitriu
15/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii