APEL // Reprezentanții societății civile cer o procedură transparentă de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate

Anticoruptie.md
23/08/2016
sursa foto: cni.md

Mai multe organizații nonguvernamentale solicită transparență în procesul de desemnare a viitorilor membri ai Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), astfel încât în funcții să ajungă candidați competenți și integri.

„Considerăm că un proces public și transparent de desemnare a membrilor Consiliului de Integritate al ANI constituie o garanție importantă în vederea desemnării celor mai potrivite persoane. Legea permite autorităților responsabile să nu se limiteze în desemnarea reprezentanților săi doar la persoanele din interiorul sistemului/autorității. De aceea, recomandăm autorităților să identifice persoanele competente, integre și motivate să activeze în cadrul Consiliului de Integritate al ANI, prin organizarea unor concursuri publice. În cazul în care autoritatea care desemnează nu dispune de timpul și resursele necesare pentru organizarea interviurilor, concursul public se poate rezuma la selectarea persoanei în baza CV-urilor și scrisorii de intenție”, se arată în apelul semnat de 14 ONG-uri din R. Moldova. 

Reprezentanții societății civile semnalează că, până la 22 august, doar Consiliul Superior al Procurorilor și-a desemnat reprezentantul în Consiliul de Integritate, iar Ministerul Justiției a demarat procesul de elaborare și consultare publică a Regulamentului privind selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate. Celelalte autorități nu au difuzat nicio informație cu privire la modul de desemnare a membrului Consiliului de Integritate al ANI.

„Consiliul de Integritate al ANI este un organ esențial în sistemul de integritate, de activitatea căruia va depinde într-o mare măsură succesul întregii reforme a sistemului de integritate. Având în vedere experiența neinspirată a Comisiei Naționale de Integritate, în special privind lentoarea cu care a fost formată și au fost numiți membrii acesteia, chemăm autoritățile responsabile de desemnarea membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să dea dovadă de corectitudine și diligență în desemnarea unor membri selectați pe criterii de profesionalism și integritate și nu doar pe criterii politice. Pentru a evita eventuale blocaje în reformarea sistemului de integritate, este important ca procesul de desemnare a membrilor în Consiliul de Integritate al ANI să se încheie până la sfârșitul lunii septembrie”, se precizează în apelul adresat Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii și Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Precizăm că, potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul de Integritate  al ANI este constituit din șapte membri, desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autorităților Locale din Moldova, dar și doi reprezentanți ai societății civile, care sunt selectați de către Ministerul Justiției prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Guvern.

Până la acest moment, doar Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat despre desemnarea unui reprezentant în Consiliul de Integritate al ANI. Este vorba despre președintele CSP, Mircea Roșioru.

Contactat anterior de portalul Anticoruptie.md, directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, ne-a declarat că cel mai probabil instituția îl va desemna pe el reprezentant în Consiliul de Integritate.

Anticoruptie.md
23/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii