Ambasadorul SUA la Chișinău: "Moldova nu a obţinut progrese în lupta cu flagelul corupţiei"

Julieta Savițchi
06/10/2015

James D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, susţine că Guvernul american a suspenadat finanţarea pentru Republica Moldova şi se abţine de la punerea în aplicare al celui de-al doilea program "Compact" pentru că țara noastră nu are progrese în combaterea corupţiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV Chişinău.

Diplomatul american consideră instabilitatea politică şi corupţia drept cele mai grave probleme cu care se confruntă Republica Moldova. “Din păcate Moldova nu a făcut progrese şi acum este mai jos decât unde era. De când sunt aici am văzut patru premieri, ţara nu are stabilitate politică. Mai există şi alte probleme foarte seriose cum ar fi  lipsa miliardului, lipsa de satisfacţie generală, corupţie larg răspândită, iar protestele pe care le vedem în ultimul timp e un semn clar că oamenii au așteptări mai mari de la guvernare", a declarat diplomatul.

Referindu-se la devalizarea băncilor, James D. Pettit a spus că instituţiile Republici Moldova au avut o reacţie foarte lentă. “În asemenea cazuri este necesară o  investigaţie imediată pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere, iar banii returnaţi. Dacă se întâmpla un asemenea caz în SUA, instituţiile statul ar fi luat măsuri urgente, iar vinovaţii ar fi fost traşi la răspundere, indiferent cine sunt ei. Este clar că nu a acţionat un sigur om. Dacă sistemul bancar moldovenesc ar fi fost unul sănătos şi ar fi activat corect, acest caz nu s-ar fi întâmplat. Este nevoie de reformat sistemul, ca astfel de cazuri să nu se repete”, a  adăugat ambasadorul.

James D. Pettit susţine că pentru ţara noastră nu este totul pierdut, iar Guvernul pe care îl reprezintă este gata să reia finanţările către Republica Moldova dacă va demonstra că luptă cu adevărat cu flagelul corupţiei. Totodată, diplomatul crede că acum sunt toate premisele ca Guvernul de la Chişinău să se apuce de lucru. "Cred că există o presiune asupra Guvernului, nu doar din partea protestatarilor, dar şi o presiune financiară, pentru că Guvernul are nevoie de această asistenţă financiară, care a fost suspendată de FMI. Există suficientă presiune internă şi externă, care să inspire Guvernul să înceapă implementarea rapidă a reformelor", a conchis JamesD. Pettit.

 

Julieta Savițchi
06/10/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii