Integritate

Afacerile, proprietățile și interesele fostului primar de la Orhei

Hotelul Codru din Orhei, unde părinții lui Vitalie Colun au în proprietate opt încăperi. Foto: CIJM
Autor: Julieta Savițchi
27/07/2016 22964

Vitalie Colun, fostul primar al oraşului Orhei, devenit ulterior șef al Inspectoratului Fiscal din localitate, a reuşit pe parcursul mandatului de edil să dezvolte afaceri, a intrat în posesia mai multor apartamente și încăperi, o parte înregistrate pe numele părinților pensionari, și și-a „ajutat” prietenii și rudele, motiv pentru care a fost implicat în mai multe situații de conflict de interese. Ex-primarul a ajuns de două ori în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi în ambele cazuri a scăpat de sancţiuni, ultima cauză fiind clasată recent. Mai nou, după ce a plecat şi de la Fisc, Vitalie Colun a postat un anunţ, potrivit căruia, contra bani, oferă consultanţă şi poate soluționa problemele cetăţenilor cu autoritățile, inclusiv cu cele fiscale sau Primăria. Fostul edil susţine însă că noua afacere este doar o modalitate de a-şi întreţine familia, iar de-a lungul anilor şi-a declarat toate bunurile. 

În iunie 2015, după ce a pierdut alegerile la funcția de primar, cedând în faţa lui Ilan Şor, Vitalie Colun a devenit ales local în Consiliul orășenesc, din partea PLDM. Concomitent, acesta a fost numit în funcția de director al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei. Aproape un an Colun a ocupat ambele funcții, deși legea îl obliga să declare incompatibilitatea sau să renunțe la una dintre ele. Abia în luna mai, după ce a ajuns în vizorul CNI, ex-primarul de la Orhei și-a dat demisia de la FISC. Locul său a fost ocupat de Valentina Negară, fosta adjunctă la Inspectoratul Fiscal de Stat Chișinău, vizată în scandalul interceptărilor telefonice și martoră în dosarul lui Nicolae Vicol.

Vitalie Colun. Foto: europalibera.org

Chiar dacă s-a aflat în situație de incompatibilitate de funcții aproape un an, la ședința de joi, 21 iulie, membrii CNI au clasat cauza. Fostul edil a fost doar avertizat să nu mai admită o astfel de încălcare. „Prin demisia sa a dispărut incompatibilitatea funcțiilor. Noi am inițiat control, a fost decizia lui de a pleca din funcție. Poate era mai simplu să depună mandatul de consilier, ca să nu-și strice cariera în organele fiscale. El a decis însă altfel”, ne-a declarat Eugeniu Vițu, purtător de cuvânt al CNI. 

Lilia Ioniță, jurist și coordonator de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, constată că este vorba despre o problemă a cadrului legislativ în vigoare, care reglementează consecințele și sancțiunile pentru încălcarea interdicțiilor și incompatibilităților. „În mare parte, cadrul legislativ este lacunar și nu prevede de o manieră exactă care alte sancțiuni, în afară de cele disciplinare, pot fi aplicate în cazul persoanelor culpabile, în special, atunci când starea de incompatibilitate nu a fost declarată sau soluționată într-un termen optim”, a comentat Lilia Ioniță.

Vitalie Colun are însă o explicaţie proprie. „Consilierii fac lucru obștesc și pentru asta nu primesc nicio remunerație. Legea prevede incompatibilitatea funcției publice cu oricare altă funcție remunerată. Alesul local face lucru obștesc, pentru comunitate, e o muncă bazată pe voluntariat. Atunci care ar fi temeiul CNI? Cred că este o altă presiune asupra mea”, a punctat Vitalie Colun.

Proprietățile și afacerile declarate

Vitalie Colun s-a născut la Suhuluceni, Telenești. Are 38 de ani, iar timp de 19 ani a fost funcționar public. Acesta și-a făcut studiile la Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău, la Facultatea Contabilitate şi Audit, iar apoi a urmat Facultatea de Drept la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Are studii de masterat la Academia de Administrare Publică. În 1997, adică la doar 19 ani, Colun a devenit inspector fiscal în Secţia de control la Inspectoratul Fiscal de Stat din raionul Orhei. A fost avansat până a ajuns şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei în 2010. Un an mai târziu, Vitalie Colun, reprezentant al PLDM, a câştigat alegerile locale devenind cel mai tânăr primar pe care l-a avut orașul Orhei. 

Singurele declarații cu privire la venituri și proprietate, precum şi cele de interese ale ex-primarului din Orhei sunt publice doar pentru anii 2012 - 2013 și pentru primele luni din 2015.

Astfel, potrivit declarației de avere pentru 2012 - 2013, pe lângă venitul obținut din salariul său și al soției, indemnizația de creștere a copilului și un venit obţinut în urma oferirii în arendă a unui imobil pe care SA Moldtelecom a instalat o antenă, ex-primarul de la Orhei mai raportează șase terenuri agricole cu o suprafaţă totală de 1,6617 hectare la Ciocâlteni și unul de 0,06 hectare la Budăi, comuna Step-Soci, toate obținute în 2008, o căsuță de livadă cu suprafața de 53 de metri pătrați, un autoturism Skoda Fabia, produs în 2004, și patru conturi de depozit. Deși îl raportează abia în 2015, în 2013 fostul edil a intrat în posesia unui alt teren, de această dată pomicol.

De asemenea, Vitalie Colun deține și un apartament de 67,1 metri pătrați la Orhei pe care l-a procurat în 2013, adică atunci când deja deținea mandatul de primar. Apartamentul cu trei camere are o valoare cadastrală de aproape 105.000 de lei, echivalentul a 4.800 de euro. Valoarea de piață a imobilului este însă mult mai mare. Datele de la Cadastru arată că imobilul în care soții Colun s-au înregistrat în septembrie 2014 a fost procurat de la familia Tighineanu. Ale­xan­dru și Alina Tighineanu sunt prietenii de familie ai fostului primar de la Orhei. Alexandru a ocupat anterior fun­cţia de şef al Dire­cţiei Stra­te­gie şi Marketing la Vic­to­ri­a­bank. Tatăl acestuia, Con­stan­tin Tighi­neanu, este con­si­lier raio­nal la Orhei. La alegerile locale din 2011, acesta a can­di­dat pe lis­tele Par­ti­du­lui Social Demo­crat, con­dus de Vic­tor Şelin, în febru­a­rie 2013 însă a pără­sit for­ma­ţiu­nea şi a ade­rat la Partidul Socialiștilor. La ale­ge­rile parlamentare din 30 noiem­brie 2014, Constantin Tighineanu a candidat pe listele PSRM la funcția de deputat.

De asemenea, în declarațiile sale de avere, fostul primar de la Orhei raportează calitatea de fondator în cadrul a două companii – ÎI Vitalie Colun şi SC Cvicom SRL. Prima firmă a fost fondată în ianuarie 2006 și este specializată în consultanță juridică, pentru afaceri și management. Cea de-a doua, fondată un an mai târziu, în august 2007, este specializată în comerțul cu ridicata. Pe durata mandatului de primar, Cvicom SRL a fost administrată de Vitalie Boico, directorul filialei din Orhei a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, unde anterior a activat și Vitalie Colun.

După eliberarea din funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei, Vitalie Colun și-a reluat activitatea în afaceri. Recent, pe o rețea de socializare, acesta a plasat o fotografie în care își promovează serviciile, asigurând, între altele, că poate „soluționa problemele cu autoritățile”, inclusiv cu Primăria și Inspectoratul Fiscal, unde a activat anterior și că poate „ajuta la primirea actelor permisive - urbanism, construcții, autorizații de funcționare etc.”. L-am contactat pe Vitalie Colun sub pretextul că am avea nevoie de ajutor pentru a obține o autorizație de construcție. „Intrați la noi și noi o să vă ajutăm să primiți autorizație”, ne-a asigurat, laconic, fostul edil.

Contactat ulterior pentru a comenta situația, acesta ne-a răspuns că nu vede nicio problemă în activitatea firmei sale și că ar acorda doar consultanță juridică. „Eu cunosc sistemul din interior și știu unde funcționarul are dreptul, și unde nu are dreptul să facă ceva. Nu este corect că acum la Orhei autorizațiile se primesc câte trei luni de zile sau câte jumătate de an, iar lumea stă în rând. Pentru că nu mai sunt funcţionar public, vreau să-mi întrețin familia. Firma care acordă consultanță nu are nevoie de licență de avocat. Am diplomă de studii superioare, am făcut un masterat, am experiență de viață, experiență de muncă, de ce să nu acord consultanță?”, se întreabă Vitalie Colun.

Vitalie Colun promite că poate ajuta la soluționarea problemelor cu instituțiile statului și la primirea actelor permisive. Foto: Facebook.com

Proprietățile și afacerile ascunse

De-a lungul carierei sale de funcționar, inclusiv în perioada mandatului de primar, Vitalie Colun a agonisit și alte bunuri pe care fie nu le-a declarat, fie le-a trecut pe numele părinților pensionari, tatăl Ion, care a activat toată viața în structurile MAI, și mama Valentina, care a fost profesoară. Părinții fostului funcționar sunt proprietarii unei case de locuit de 127 de metri pătrați din Orhei, unde s-au înregistrat la începutul lui 2010.

De asemenea, în noiembrie 2013, adică în timp ce Vitalie Colun exercita funcția de primar al orașului, pe numele lui Ion și al Valentinei Colun a fost trecut un apartament cu trei camere de pe strada Mihail Sadoveanu din centrul orașului. În același apartament este și adresa juridică a uneia dintre firmele fostului edil – ÎI Vitalie Colun. Cea de-a doua firmă, Cvicom SRL, are adresa juridică pe strada Vasile Lupu 36, unde se află hotelul Codru. De fapt, opt încăperi locative din clădirea hotelului, în acte, aparțin, de asemenea, părinților lui Vitalie Colun, toate fiind înregistrate pe numele lor la 14 februarie 2011, pe când fostul primar mai lucra la Fisc.

În acest bloc părinții lui Vitalie Colun dețin un apartament
unde este înregistrată una dintre afacerile fostului primar. Foto: CIJM

La mai puțin de trei săptămâni după ce a devenit primar, Vitalie Colun a vândut un depozit de peste 1.000 de metri pătrați, amplasat pe strada Ion Creangă 5, pe care îl avea în proprietate de la sfârșitul lui 2006, precum și terenul pe care acesta era amplasat. Datele de la Cadastru evaluează construcția și terenul la peste două milioane de lei, prețul de piață însă este mult mai mare.

În afară de companiile pe care le-a declarat oficial, Vitalie Colun fondează și administrează și alte afaceri, prin intermediul celor două firme ale sale. Astfel, datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că la 17 mai 2016 fostul edil de la Orhei a fondat, prin firma SRL Cvicom, SRL Şoala Fericirii & Succesului, cu un capital social subscris de 1.000 de lei. Compania, specializată în consultanță pentru afaceri și management, are adresa juridică tot la hotelul Codru. O altă companie care are legătură cu ex-primarul orașului Orhei este Cooperativa de Consum Sanadino, specializată în agricultură. Fostul funcţionar administrează afacerea prin firma ÎI Vitalie Colun, împreună cu Andrei Bancu.

Pizzeria soacrei, în spatele hotelului Codru, unde părinții dețin opt încăperi. Foto: CIJM

Și familia ex-primarului este implicată în afaceri. Astfel, Valentina Robu, soacra lui Vitalie Colun, în martie 2012 a fondat SRL Olingval-Grup, al cărui gen principal de activitate este comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și produse din tutun. Prin această firmă soacra fostului funcționar întreține o pizzerie - „Cotto e mangiato”, amplasată la fel în partea din spate a hotelului Codru.

În mai 2009, tatăl fostului edil a fondat compania Dulciter SRL, al cărei gen principal de activitate constituie Comerțul cu ridicata al articolelor de papetărie și de birou, al cărților, revistelor, ziarelor. Și Vitalie Colun a spus că firma tatălui e specializată în vânzarea aparatelor de casă. În realitate, firma se ocupă de comerțul produselor alimentare în tonete. În 2012, Dulciter SRL raporta venituri din vânzări de aproape jumătate de milion de lei.

Fostul primar susţine că nu are nicio legătură cu afacerile tatălui său. „Tatăl meu este pensionar din 1997 și are patentă. Având afacerile sale, poate să-și facă economii. Etajul la hotelul Codru a fost procurat înainte de a obține mandatul la Primărie, încă în 2010, și atunci ce ar încurca una la alta? Tatăl meu și-a făcut firmele lui, activează și acum și își face banii lui. De ce nu? În Moldova ce, nu poți să vinzi? Ce i-ar încurca ca în 19 ani să se ridice?”, a comentat fostul primar de la Orhei. 

Legăturile între afacerile și proprietățile familiei lui Vitalie Colun. Foto: CIJM

Conflicte de interese

Deși în februarie 2014 Centrul de Sănătate Publică Orhei suspenda activitatea și retrăgea autorizația sanitară a Dulciter SRL pentru „activitate în lipsa documentelor de funcționare conform legislației în vigoare”, dar și pentru că vânzătorul nu trecuse examenul medical și nu a susținut minimul necesar, o lună mai târziu, la 19 martie, primarul a semnat personal autorizația de funcționare a întreprinderii pentru unitatea de comerț stradal a produselor alimentare, cu suprafața de 11 metri pătrați. 

Aceasta nu este singura situație de conflict de interese în care a fost implicat Vitalie Colun. Anterior, el a fost vizat într-un raport al Curții de Conturi, care indica asupra unui posibil conflict de interese în momentul în care a încheiat, în 2013, un contract de prestare a serviciilor de transportare cu fratele său, Sergiu Colun. Subiectul a fost abordat anterior și de reporterii de la Moldova Curată. Jurnaliștii citau raportul Curții de Conturi, care a descoperit o „administrare neconformă” a proiectului „Parteneriat durabil lărgit pentru reforma de descentralizare”. Pentru activitățile din proiect finanțatorii externi au transferat 1,2 milioane de lei, iar Primăria Orhei a contribuit cu 200.000 de lei. În cadrul proiectului, primarul de la Orhei a încheiat cu fratele său două contracte privind acordarea serviciilor de transportare, cu locațiunea unui automobil, în sumă totală de 135.200 de lei, fără să fi fost organizat un concurs de achiziții. Atunci Vitalie Colun a confirmat că asemenea contracte au fost încheiate, dar spunea că nu poate fi vorba despre o situație de conflict de interese, întrucât banii nu vin din bugetul localității. Într-un alt articol, reporterii de la Moldova Curată arătau că CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a considerat expirarea contractelor drept o „soluționare” a situației de conflict de interese. Experții în domeniu au comentat, pentru Moldova Curată, că un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar fi trebuit să fie penalizat pentru abuz în serviciu. 

Vitalie Colun nu recunoaște însă că a admis un conflict de interese în momentul în care și-a angajat fratele în cadrul unui proiect, fapt scos la iveală de raportul Curții de Conturi. „Primăria Orhei, împreună cu Primăria Ungheni a câștigat un proiect, finanțat de Banca Europeană și gestionar al tuturor conturilor a fost Primăria Ungheni. Conform procedurilor legale ale proiectului, nu erau careva conflicte de interese. Fratele doar nu a fost angajat la Primărie, ci în cadrul proiectului. Nu trebuie să încurcăm noțiunile. Dacă într-adevăr erau gestionați banii publici, eu-s de acord. Banii erau însă ai donatorilor. Dacă auditul de la Comisia Europeană nu a văzut conflict de interese, eu nu văd unde ar putea fi acest conflict”, s-a îndreptățit Vitalie Colun.

Raportul Curții de Conturi

Același raport relevă și alte încălcări admise de Primăria Orhei pe durata mandatului de primar al lui Vitalie Colun. Astfel, auditorii au înregistrat nereguli și la executarea taxelor de piață. Auditorii au descoperit că, la întocmirea calculului taxei de piață, ÎM Achiziții, comerț și piețe cumula suprafața totală a cinci terenuri, pe care sunt amplasate piețe, pentru a beneficia de achitări diminuate. Primăria nu a identificat toate terenurile și bunurile imobile aferente activității de piață, nu s-au eliberat autorizații de funcționare pe suprafața bunurilor imobile amplasate pe terenurile pieței. Ca urmare, numai în anul 2014, bugetul local a fost lipsit de venituri în mărime de circa jumătate de milion de lei.

Potrivit aceluiași raport, și domeniul achizițiilor publice era unul vulnerabil la Primăria Orhei. Astfel, doar în 2014, instituția a admis executarea lucrărilor în sumă de 2,4 milioane de lei în lipsa procedurilor de achiziții publice, astfel nerespectându-se prevederile legale. În lipsa proiectelor și calculelor de rigoare, Primăria Orhei a contractat și a recepționat lucrări de reparație a sălii festive și a acoperișului instituției în sumă totală de 800.000 de lei. Auditorii subliniază că deficiența respectivă afectează calitatea lucrărilor executate, totodată fiind limitat controlul asupra valorificării mijloacelor publice în aceste scopuri.

Raportul Curții de Conturi mai relevă că în procesul implementării subproiectului „Reparația îmbrăcămintei rutiere de pe str. C. Negruzzi”, finanțat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, Primăria Orhei a contribuit cu 3,7 milioane de lei din valoarea totală de 6,9 milioane de lei a proiectului. Deși data finalizării lucrărilor era stabilită la 15 iunie 2015, până în noiembrie 2015 nu ar fi fost prezentat actul de recepție finală a lucrărilor. „Conform actelor de implementare a lucrărilor și facturilor prezentate, volumele contractate nu au fost totalmente executate, fiind utilizate mijloace în sumă de doar 6,4 milioane de lei sau cu 0,6 milioane de lei mai puțin”, se arată în raportul Curții.

Același document mai indică faptul că Primăria Orhei a avut o atitudine iresponsabilă la vânzarea și arendarea terenurilor și încasarea datoriilor pentru terenuri cumpărate sau arendate anterior, ceea ce a generat pierderi considerabile pentru bugetul local. Urmare a nerespectării de către autoritățile oraşului Orhei a cadrului legal, a fost admisă neîncasarea veniturilor provenite din transmiterea în arendă sau folosință a terenurilor aferente obiectivelor private. Drept exemplu, în raportul său, auditorii Curții de Conturi aduc terenul cu construcții cu suprafața de 0,2242 hectare din str. Dorobanților nr.136/a, în prezent extins și în fondul forestier, „care până în prezent nu a fost delimitat, identificat și cadastrat, fiind de mai mulți ani gestionat și folosit de o persoană fizică”. Este vorba despre Maxim Jantovan, care a intrat în posesia a două clădiri de pe terenul respectiv – una prin moștenire și alta în urma unei decizii a Judecătoriei raionului Orhei. Maxim Jantovan este fiul lui Victor Jantovan, directorul SA Servis, care deține o piață în orașul Orhei.

Loturi de teren vândute sau atribuite prietenilor, colegilor și membrilor de partid

Pe durata mandatului de primar al lui Vitalie Colun, Consiliul orășenesc Orhei a decis să dea în proprietate privată, în baza unor cereri, mai multe terenuri, unele aferente caselor de locuit individuale. Alte terenuri au fost scoase la licitație și vândute la prețuri micșorate unor funcționari sau persoane apropiate lui Vitalie Colun. Până și raportul Curții a scos la iveală că atribuirea loturilor de teren pentru construcția caselor de locuit individuale s-a efectuat, în anul 2014, în lipsa unor politici bine determinate în acest domeniu, criteriilor ce stau la baza atribuirii terenurilor, aprecierii efectului economic, procedurilor de control asupra folosirii terenurilor de către beneficiarii funciari în corespundere cu destinațiile stabilite, ca rezultat, fiind admise unele deficiențe. Astfel, mai multe persoane apropiate ex-primarului de la Orhei au intrat în posesia mai multor terenuri fie prin atribuire, fie prin vânzare/cumpărare în baza cererii, fie prin licitații publice cu înregistrarea unui singur participant. Prin decizia Consiliului orășenesc din 24 octombrie 2014, s-a aprobat vânzarea terenului aferent pentru ÎI Matei Columna contra sumei de 8.805 lei, cu achitarea preţului în rate pe o perioadă de trei ani. Proprietarul întreprinderii este Oleg Matei, consilier orășenesc din partea Partidului Liberal, care deține mai multe alimentare în orașul Orhei. Un alt teren a fost procurat de Ala Buracovschi, secretarul Consiliului orășenesc Orhei. În februarie 2014, aceasta a câștigat o licitație pentru un teren pentru construcții de 0,075 de hectare. În cadrul licitației, la care ea a fost singurul participant pentru acest teren, prețul inițial de vânzare a terenului a fost de 150.000 de lei. Ala Buracovschi l-a procurat însă cu doar 97.500 de lei.

Alte terenuri au fost scoase la licitație și vândute unor funcționari publici, apropiați ex-primarului de la Orhei. Unul dintre aceștia este Iurie Ganța, comandantul Gărzii Populare pe durata mandatului de primar al lui Vitalie Colun, care a intrat în posesia mai multor terenuri în perioada 2013 - 2015. Un teren a fost procurat în octombrie 2013, iar altele trei, prin licitație, - în ianuarie 2015. Două dintre acestea au fost vândute ulterior.

Sergiu Colun, fratele lui Vitalie Colun (stânga), alături de Roman Codrean (dreapta),
proprietarul, în acte, al spălătoriei auto. Foto: Facebook.com

Și Victor Șeremet, ex-șeful Întreprinderii Municipale Orhei Transport, a intrat în posesia a două terenuri pe durata mandatului de primar al lui Vitalie Colun – unul de 0,043 hectare la sfârșitul lui decembrie 2014, și altul de 0,245 hectare, la sfârșitul lunii mai 2015. De asemenea, și specialistul din cadrul Primăriei Orhei Elena Badea a procurat la sfârșitul lui 2014 un teren pentru construcții de 0,0025 hectare. Un alt teren pentru construcții de 0,0564 hectare a intrat, în februarie 2015, în proprietatea unui coleg de partid de-al lui Vitalie Colun, după ce a fost scos la licitație. Este vorba despre Efim Vîrcolici, fostul consilier raional liberal-democrat de la Orhei. În octombrie 2014, un alt teren de 0,0755 hectare aferent casei i-a fost atribuit lui Dumitru Croitor, șeful Serviciului Investigare Fraude Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Orhei. Un an mai târziu, în iulie 2015, terenul și casa de locuit de pe teritoriul acestuia sunt vândute. Tot în 2014, în luna iulie, un teren pentru construcții de 0,0022 hectare a intrat în posesia lui Sergiu Lisnic, fostul director al ÎM Complexul sportiv raional Orhei și actualul şef al Direcţiei raionale Orhei pentru Siguranţa Alimentelor. Datele de la Cadastru arată că un alt teren alăturat acestuia, cu aceeași suprafață, aparține tot lui Lisnic, după ce a fost cumpărat, în mai 2016, de la Sergiu și Valentina Robu, socrii ex-primarului de la Orhei. Terenul a ajuns în proprietatea acestora la începutul lui 2015.

Un alt teren de 0,03 hectare, împreună cu două construcții nefinalizate, care reprezintă de fapt o spălătorie auto, au fost vândute la sfârșitul lunii decembrie 2014 lui Roman Codrean. Persoane din Orhei spun că acesta ar fi omul de încredere al lui Vitalie Colun și că spălătoria auto i-ar aparține, de fapt, ex-primarului. Pe rețelele de socializare Roman Codrean apare în fotografii din vacanţă cu fratele fostului edil, Sergiu Colun. Datele de la Cadastru arată că la începutul lui 2015, terenul și construcțiile au fost trecute pe numele mamei lui Roman, Galina Codrean, printr-un contract de donație. La 16 iunie, prin semnătura primarului Vitalie Colun, Galinei Codrean i-a fost eliberată autorizație pentru finalizarea lucrărilor de construcție a spălătoriei auto. Vitalie Colun neagă orice legătură cu spălătoria auto, despre care persoane din Orhei afirmă că i-ar aparține. „Nu este adevărat, spălătoria nu-i a mea. Roman Codrean (proprietarul în acte - n.r.) nu este prieten cu mine”, a punctat ex-primarul.

În același timp, fostul edil de la Orhei neagă și orice legătură cu atribuirea sau vânzarea la prețuri diminuate a unor terenuri apropiaților săi, pe durata mandatului de primar. „În primul rând eu nu am relații cu persoanele respective și fiind licitație publică, anunțată în Monitorul Oficial, fiind evaluate prețurile respective la cele comerciale, eu nefiind membru al Comisiei, nefiind implicat în mod direct în toată chestia asta, care este logica? La licitație poate să procure oricine orice. Dacă actele nu corespundeau legislației în vigoare, eu sunt sigur că, Cancelaria de Stat era să le anuleze, mai ales în contextul presiunilor care au fost”, a spus Vitalie Colun.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii