Achiziţii publice

Reparația drumurilor din Chișinău și interesele primarului Dorin Chirtoacă

Foto: Anatol Mătăsaru
Autor: Julieta Saviţchi
29/03/2016 21536

Reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt și a străzilor Negruzzi şi Alecsandri din Capitală ne costă sume astronomice, iar firma care efectuează lucrările ar avea tangențe cu primarul Dorin Chirtoacă. Proiectul, care presupune reparația a circa şapte kilometri de drum, valorează 11,5 milioane de euro, bani împrumutați. Municipalitatea ar fi plătit cu un milion şi jumătate de euro mai puţin dacă licitaţia s-ar fi desfăşurat fără încălcări, fapt confirmat atât de Comisia Națională de Integritate, cât și de o comisie specială de anchetă din cadrul Consiliului Municipal Chişinău.

Lucrările sunt efectuate de compania SC Delta ACM - 93 din România, selectată în urma unei licitaţii internaţionale, desfăşurată în anul 2014. Compania s-a obligat să execute lucrările în termen de 12 luni din momentul începerii lucrărilor, în 2015. Deși până la expirarea termenului-limită au mai rămas trei luni, lucrările pe strada Alecsandri şi bulevardul Negruzii sunt departe de a fi finalizate, în timp ce pe bulevardul Ştefan cel Mare acestea nici nu au început.

Banii pentru reabilitarea străzilor din Chișinău sunt împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, contractul de împrumut fiind semnat de președintele BERD Thomas Mirow și primarul Dorin Chirtoacă la 2 decembrie 2011. De fapt, contractul de împrumut a fost aprobat post-factum de către Consiliul Municipal Chișinău la 25 ianuarie 2012 prin Decizia nr. 1/3.

La 21 septembrie 2012, Banca Europeană de Investiţii, în persoana vicepreședintelui Wilhelm Molterer și primarul general Dorin Chirtoacă au semnat contractul de împrumut prin care este co-finanțat proiectul "Chişinău Proiect Sectorial de Drumuri Urbane". Un raport al Comisiei de anchetă al CMC arată că Dorin Chirtoacă nu a avut împuterniciri din partea Consiliului Municipal Chişinău să semneze aceste contracte, astfel fiind încălcate prevederile mai multor legi, dar și decizii ale CMC.

"Contractul de împrumut a fost semnat de Primăria Chișinău, structură fără autoritate publică. Conform prevederilor Legii privind administrația publică locală nr. 436 din 28.12.2006, Articolul 1 Primăria este o structură funcțională care asistă primarul în exercitarea atribuţiilor sale legale", se arată în raportul Comisiei de anchetă care susţine că singura autoritate cu care puteau fi semnate contractele de împrumut este Consiliul Municipal Chișinău. Mai mult, autoriii raportului susțin că și condiţiile contractului de împrumut ar fi nefavorabile, iar ratele dobânzilor, prea mari.  

Licitaţie cu semne de întrebare

Membrii comisiei de anchetă susțin că și licitația prin care a fost selectat antreprenorul s-a desfășurat cu abateri. Astfel, comisia de evaluare a ofertelor a fost creată de primarul Dorin Chirtoacă cu doar câteva ore înainte de desfășurarea licitației. În componența Comisiei au fost incluse cinci persoane din conducerea Primăriei Chişinău, din Direcţia generală transport public şi căi de comunicare, dar şi un reprezentant al Companiei EGIS International, care ulterior și-a retras calitatea de membru cu drept de vot.

Conform legislației în vigoare, comisia de evaluare a ofertelor trebuie să includă cinci membri cu drept de vot. Totodată, fiecare membru al comisiei este obligat să semneze o declarație de confidențialitate și imparțialitate, cerință care nu a fost îndeplinită.

La licitaţie au participat şase companii:  

Elecnor S.A. (Spania)   - 16,528,543.49 euro;

Ingstroyengineering Ltd (Bulgaria)  - 10,000,688.48 euro;

SC Tangrad SRL (România) - 12,405,542.88 euro;

SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) -  12,405,542.88 euro;

Research Consortio Stabile S.C.A.R.L. (Italia) - 14,950,578.94 EURO;

SC Delta ACM - 93 SRL (România) - 11,571,416.11 EURO.

Deşi o firmă din Bulgaria a propus o ofertă mai mică, câştigătoare a fost desemnată compania din Bucureşti SC Delta ACM – 93 SRL. Câteva săptămâni mai târziu, în iunie 2014,  Dorin Chirtoacă semnează şi contractul cu compania respectivă, care se obliga să reabiliteze cele trei străzi în decurs de 12 luni.

Cine este Delta ACM - 93 SRL şi ce interese are primarul Chişinăului

Firma SC Delta ACM - 93 din România, desemnată câștigătoare

Delta ACM - 93 este o companie de construcţii din România înfiinţată în 1993 de către omul de afaceri Florea Diaconu. Presa a scris în repetate rânduri că firma ar fi apropiată Partidului Democrat Liberal (PDL) din România, din care a făcut parte şi fostul preşedinte român, Traian Băsescu. Printre directorii companiei se numără şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, până în anul 2012 deputat PDL, iar în prezent secretar general al Partidului Forţa Civică.

Dorin Chirtoacă are legături apropiate cu familia ex-preşedintelui Băsescu. Edilul este nașul de botez al fiicei acestuia, Elena Băsescu. Înainte ca licitația să se desfășoare, Ştefan Pirpiliu a vizitat frecvent Capitala Republicii Moldova, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu lideri ai actualului partid al lui Băsescu, Mişcarea Populară: Teodor Baconschi şi Eugen Tomac.

"Delta ACM - 93 este un peşte mare printre constructorii autohtoni. Și aceasta ca și alte câteva societăţi a căror culoare bate spre portocaliu au cunoscut o dezvoltare șocantă în ultimii ani. Delta a reușit în numai câțiva ani să devină dintr-o firmă mediocră cu 33 de angajați și cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro o supercompanie de construcții cu mii de angajați și cifre de afaceri de ți se zgâlțâie memoria. Saltul spectaculos al firmei deținute de Florea Diaconu avea să se producă în anul 2007", scrie cotidianul.ro.

"După ce a cam fost exilată din Bucureşti SC  Delta  ACM - 93, despre care s-a vorbit că s-ar afla sub aripa protectoare a familiei Udrea-Cocoş, a plecat la «adunat» bani din ţară, axându-se pe lucrări de asfaltare, pavelare, bordurare, anvelopare şi mansardare blocuri. Administraţiile locale unde societatea menţionată a câştigat licitaţii au fost cele conduse de PDL de pe tot cuprinsul ţării", menţiona încă în 2013 publicaţia Actualitatea Vâlceană.

Ulterior SC Delta  ACM - 93 a figurat în investigaţiile DNA pornite pentru acţiuni de corupţie în cadrul unor primării din România, dar a fost şi subiectul unui dosar penal intentat de către Poliţia din Craiova pentru calitatea proastă de reabilitare a unui drum, din care cauză s-a produs un accident rutier.

La Chișinău Compania Delta ACM - 93 SRL a reparat în anii precedenți strada Alecu Russo, proiectul fiind finanțat de municipalitate cu peste 80 de milioane de lei. Lucrările au început în septembrie 2012 şi urmau să fie finalizate în toamna 2013, dar acest lucru s-a întâmplat cu un an întârziere.  

Calitatea lucrărilor de pe strada Alecu Russo a constituit subiectul unor sesizări adresate Primăriei de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Potrivit unui raport al ISC cu privire la calitatea lucrărilor efectuate pe Alecu Russo, "grosimea stratului de egalizare aplicat nu corespunde cerinţelor documentaţiei de proiect, amestecul de minerale din componenţa betonului asfaltic prelevat nu corespunde limitelor admisibile de compoziţie granulometrică, persistă adeziune insuficientă a bitumului la suprafaţa părţilor minerale din beton asfaltic, amestecul de beton asfaltic este pregătit pe bază de prundiş de diferite tipuri cu depăşirea procentului admisibil neconcasat".

Autor video: Anatol Mătăsaru

Rezultatele licitaţiei, contestate în instanță

Ingstroyengineering LTD, compania din Bulgaria care a oferit cel mai mic preţ la licitaţia pentru reparaţia celor trei străzi, a contestat rezultatele licitației, sesizând mai întâi Agenţia pentru Achiziţii Publice, iar ulterior a depus o cerere în instanța de judecată.

"Considerăm că licitaţia de selectare a ofertanţilor a avut loc cu încălcarea gravă a procedurii stabilite prin documentaţia de licitaţie, iar rezultatele urmează a fi declarate nule", se arată în contestaţia depusă de către firma bulgară.

Managerii companiei resping argumentul adus de către organizatorii licitaţiei precum că Ingstroyengineering nu ar avea experienţa necesară pentru reabilitarea celor trei străzi din Chişinău. "Oferta depusă de către Ingstroyengineering LTD conţine toate informaţiile referitoare la experienţa generală şi experienţa specifică, or conţinutul ofertei denotă că Ingstroyengineering LTD dispune de o experienţă generală, cu mult mai mare decât experienţa minim prevăzută. Motivele indicate de Primăria municipiului Chişinău sunt formale şi declarative, neavând niciun suport probator. Mai mult decât atât, Ingstroyengineering LTD a oferit cel mai mic preţ”, se arată în contestaţia depusă de către compania bulgară.

Judecătoria sectorului Centru din Chişinău a pus pe rol cererea întreprinzătorului bulgar, însă după câteva şedinţe, reclamantul şi-a retras cererea. „Reprezentanţii Primăriei Chişinău fie că nu se prezentau la proces, fie că nu prezentau documentele solicitate. Investitorul bulgar a renunţat să mai lupte, a spus că nu este sens să mai lupţi pentru a investi în Republica Moldova. Au plecat şi au spus că nu mai revin în Moldova”, ne-a spus avocatul Ghenadie Ţepordei, care a prezentat interesele firmei bulgare în instanţă.  

Comisia de anchetă a CMC: Licitaţia trebuie reevaluată

Comisia de anchetă de pe lângă Consiliul Municipal Chişinău a constatat că procedura de licitație a fost neobiectivă și s-a realizat cu încălcarea prevederilor documentației de licitație, caietului de sarcini, a regulilor BERD de desfășurare a licitațiilor precum și a prevederilor legislației naționale în vigoare. De asemenea, potrivit Comisiei de anchetă, primarul şi-a depăşit atribuţiile atunci când a semnat contractul de împrumut. Mai mult, Comisia de anchetă a recomandat modificarea contractelor de împrumut cu organizaţiile finanţatoare cu lichidarea tuturor restanţelor, anularea Dispoziţiei primarului din 11 februarie 2014 şi constituirea unei noi comisii de evaluare, din care să facă parte şi reprezentanţii Consiliului Municipal Chişinău.

Toate aceste recomandări au rămas doar pe hârtie. Direcţia generală transport şi căi de comunicare a Primăriei Chişinău a formulat un şir de contrargumente la concluziile Comisiei de anchetă: "Chiar dacă Dorin Chirtoacă a semnat contractul de finanţare fără a avea împuternicirea din partea CMC, contractele au intrat în vigoare după aprobarea acestora de către Consiliului". DGTCC consideră nefondate şi argumentele despre dezavantajele contractului de finanţare. "Rata inflaţiei declarată per total pe economie constituie circa 5% în ultimii ani. Cu atât mai mult că potrivit condiţiilor contractului există şi componenta de grant în mărime de 1,2 milioane de euro".

DGTCC respinge şi afirmaţia precum că procesul de licitaţie ar fi fost neobiectiv cu încălcarea legislaţiei: "Companiile bulgare nu au prezentat argumente convingătoare privind capacităţile lor de a renova străzile în termen de 12 luni. Reprezentanţii celor două companii au fost invitaţi mai apoi de către Primăria Chişinău la o şedinţă de clarificări şi li s-a explicat că sunt în drept să conteste rezultatele licitaţiei în conformitate cu prevederile BERD, însă în adresa Primăriei n-au parvenit astfel de sesizări".

Lucrările de reparație pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt încă nu au început

Autor video: Anatol Mătăsaru

"Conjunctura politică protejează corupția din Primărie"

Raportul Comisiei de anchetă a fost depus la Procuratura Generală. La 11 iulie 2015 Vitalie Roşior, procuror în secţia Investigaţii fraude financiar-economice a Procuraturii Generale, a emis o ordonanţă privind refuzul de a porni urmărirea penală în privinţa factorilor de decizie de la Primăria Chişinău, pe motiv că nu există elemente de infracţiune.

Câteva luni mai târziu, la 8 octombrie 2015, Comisia Naţională de Integritate a constatat că Dorin Chirtoacă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese şi a favorizat SC Delta ACM - 93 SRL la licitaţia pentru restabilirea celor trei străzi din Capitală. "Interesul personal al primarului a fost dedus din favorizarea, de către acesta, a desemnării drept învingător al licitației internaționale cu privire la reabilitarea străzilor menționate a companiei care a câștigat anterior licitația cu privire la reabilitarea străzii Alecu Russo din municipiul Chișinău, asta deși lucrările privind această stradă au fost efectuate cu încălcarea termenelor și a cerințelor de calitate, iar în cadrul licitației, prețul propus de compania respectivă nu a fost cel mai mic, așa cum prevede legislația, și nici experiența necesară pentru acest tip de lucrări, societatea comercială nu o deținea", se arată în decizia CNI. Comisia a expediat Actul de constatare la Centrul Național Anticorupție cu propunerea de a-i aplica edilului Capitalei o amendă contravenţională. Chirtoacă a rămas însă nesancţionat pe motiv că a expirat termenul de prescripţie de trei luni prevăzut în Codul Contravenţional.

Victor Gurău, fost consilier municipal, secretarul Comisiei de anchetă a CMC, susţine că deşi până la moment nu a fost nicio reacţie a organelor competente, raportul comisiei va avea efect. "Acest raport este ca o bombă cu ceas, care va exploada la momentul potrivit. Acum, din păcate, s-a format o conjunctură politică defavorabilă pornirii unui dosar penal împotriva conducerii Primăriei Chişinău. În cele din urmă însă se va întâmpla ca şi în cazul Băncii de Economii. Nimeni nu a crezut iniţial  că se va întreprinde ceva după ce  am vorbit despre furturile de la BEM, dar până la urmă informaţia a explodat. Conjunctura politică pe care o avem protejează corupţia de la Primăria Chişinău", spune Victor Gurău.

Societatea civilă se implică

La începutul lunii martie mai mulţi activişti au format un grup de iniţiativă urbană şi i-au cerut lui Dorin Chirtoacă, printr-o petiție, să explice cum acesta a cheltuit banii publici pentru renovarea bulevardului Ștefan cel Mare și altor străzi din Chișinău. Astfel grupul de inițiativă cere plasarea în spațiul public a documentelor proiectului de reabilitare a bulevardelor Ștefan cel Mare și Sfânt, Constantin Negruzzi, străzii Vasile Alecsandri (Pachet 1), dar și a străzilor Tighina, Alexandru cel Bun, 31 August 1989.

Victor Chironda, unul dintre membrii grupului, ne-a spus că se va insista asupra efectuării unei expertize a caietului de sarcini şi proiectului de reabilitare a celor trei străzi. "După ce am văzut calitatea reparaţiilor de pe strada Vasile Alecsandri, am mari dubii că lucrările costă atâta. De aceea vrem să ni se ofere toate actele. Avem colectate peste o sută de semnături. Dacă vor refuza să ne ofere copiile la documente, ne vom adresa în instanţă", a spus activistul.

Expertul Sergiu Tofilat, care face parte din acelaşi grup, consideră că nu este exclus ca după paravanul reabilitării acestor străzi să aibă loc delapidări de fonduri publice. "Vom  investiga. Societatea este de vină că tace şi se lasă furată", ne-a spus expertul.

Dumitru Mutu, manager Delta ACM - 93 pentru Republica Moldova: "Sunt nişte insinuări de rea-credinţă"

Solicitat de reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice, Dumitru Mutu, reprezentantul Delta ACM - 93 în Republica Moldova, infirmă toate acuzaţiile care se aduc firmei. "Sunt nişte insinuări de rea-credinţă. Nu Delta a elaborat caietul de sarcini, proiectele şi toate condiţiile licitaţiei. Dacă a câştigat licitaţia înseamnă că întrunit toate condiţiile", a spus reprezentantul firmei româneşti.

La fel, Dumitru Mutu a respins şi legăturile întreprinderii cu politicul: „Nu suntem o firmă de apartament. Suntem o firmă de construcţii cunoscută în toată Europa şi peste hotarele ei. Dorim să ne facem un nume şi în Republica Moldova şi anume prin efectuarea unor lucrări de calitate. Este abuziv când se spune că lucrul făcut de noi nu este calitativ".

Pe de altă parte, managerul de la Delta ACM - 93  recunoaște că firma nu va reuşi să repare cele trei străzi termenul stabilit în contract. "Pe parcurs apar nuanţe noi, modificări la proiect. Urmează să fie revăzut proiectul de reabilitare a străzii Vasile Alecsandri ca să fie prevăzute mai multe locuri de parcare", a precizat Dumitru Mutu.

Semnarea acordului de finanțare

Dorin Chirtoacă: "Acuzaţiile nu şi-au găsit justificarea"

Dorin Chirtoacă a respins în repetate rânduri acuzaţiile aduse. Mai mult, edilul a contestat în instanţă Actul de constatare emis de CNI. Dosarul încă se examinează.

Solicitat de reporterul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Dorin Chirtoacă,  a respins toate acuzaţiile: "Raportul Comisiei de anchetă al CMC a fost transmis organelor de drept, toate acuzaţiile de acolo au fost investigate, dar nu şi-au găsit justificarea".

Reparația celor două străzi și a bulevardului central al Capitalei reprezintă prima etapă a unui proiect mai mare "Chişinău  Proiect Sectorial de Drumuri Urbane", valoarea căruia se ridică la 22 de milioane de euro. În total, în acest proiect se prevede reabilitarea a şase străzi principale şi secundare din Chişinău, cu lungimea totală de 14,3 kilometri.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii