Maia Laguta, actrița care visează la rolul de președinte

Ilie Onceanu
27/10/2016
facebook.com/maja.laguta

Maia Laguta este candidat independent la alegerile din 30 octombrie 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Aceasta este cunoscută în mare parte în calitate de activistă civică și pentru protestele zgomotoase pe care le organizează.

Din ce trăiește candidata

Conform fișei cu date biografice depusă la Comisia Electorală Centrală pentru alegerile prezidențiale, Maia Laguta s-a născut în satul Bolotino, raionul Fălești, Republica Moldova. Nu deține alte cetățenii decât cea a Republicii Moldova. Are vârsta de 62 de ani, este văduvă și are un fiu pe nume Artur Laguta.

Potrivit declarației sale de venit pe ultimii doi ani (2014-2016), Laguta a acumulat în această perioadă suma de 45.100 de lei și nu are deschis niciun cont bancar. Ea deține un apartament cu suprafața de 46 de metri pătrați în sectorul Buiucani al Chișinăului și un teren cu suprafața de cinci ari în satul Ulmu, în raionul Ialoveni.

Maia Laguta pe coperta filmului „Buket mimozy i drugie tsvety” (1984)

Maia Laguta și-a făcut studiile la Școala Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova și a jucat într-un film produs de studioul cinematografic „Leninfilm”. În fișa cu datele sale biografice ea a indicat faptul că are studii superioare și de profesie este actriță, economist și regizor.

În perioada sovietică aceasta a lucrat în calitate de economist în cadrul Ministerului Agriculturii al URSS și în cadrul unei uzine producătoare de automobile. Ulterior a activat și în calitate de jurnalistă la televiziunea și radioul de stat.

În prezent ește președintele Asociației Obștești „Salvgardare”, funcție pe care o deține din anul 2006, și administratoare a două asociații de locatari din Chișinău.  

Rolul de protestatar, cel care a consacrat-o 

În spațiul public reputația Maiei Laguta nu este bazată pe rolul din filmul turnat în perioada sovietică, ci pe protestele pe care le organizează sau la care participă. Mici la număr, dar deobicei mediatizate de cea mai mare parte dintre televiziuni datorită senzației provocată de Laguta. Aceasta caută deobicei să înjure sau să se încaiere cu autoritățile, sau chiar și cu simpli trecători. Cele mai multe proteste le-a organizat la primăria din Chișinău, însă a ajuns și în nordul țării, la Bălți, cu acest gen de activitate.

    

Aventuri electorale

Maia Laguta și-a mai încercat norocul în politică. În trecut ea a participat la alegerile parlamentare din anul 2005 și 2010 și la funcția de primar general al municipiului Chișinău în 2011, însă nu s-a ales cu nicio funcție publică.

În cadrul acestei campanii prezidențiale, conform actelor depuse la CEC, Laguta a colectat 18.831 de semnături în susținerea sa, minimul pentru un candidat independent fiind de 15.000. Deși au fost depistate mai multe nereguli în acest proces, candidata a fost înregistrată oficial în cursă pe data de 6 octombrie. Este vorba despre faptul că printre actele depuse la CEC de Laguta au fost descoperite liste de subscripție în favoarea candidatului independent Roman Mihăieș și liste goale care, însă, erau ștampilate de primării, dar și liste în care semnaseră 21 de persoane decedate. Acest lucru a fost depistat de Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritatea (PAS).

Maia vs Maia

Maia Sandu (stânga) și Maia Laguta

Maia Sandu a mai acuzat-o pe Laguta de faptul că a fost înscrisă în cursă în calitate de „candidat-căpușă” de către actuala guvernare cu scopul de a-i fura identitatea. Cea din urmă, însă, a declarat în cadrul unei emisiuni online pe portalul point.md că, dimpotrivă, există riscul ca Maia Sandu să-i fure voturile, dat fiind că aceasta se află pe o poziție mai ridicată în buletinul de vot. Totuși, în urma neregulilor descoperite de Maia Sandu, Comisia Electorală Centrală i-a anulat Maiei Laguta în jur de 3.000 de semnături.

Fiind întrebată de mai multe ori din ce bani își finanțează campania, Laguta a declarat că a avut zero cheltuieli în campania electorală, și, astfel, nu a depus rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală. Din acest motiv a fost sancționată cu un avertisment din partea CEC.

 

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Shining a light on electoral transparency in Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu suportul Freedom House.

Ilie Onceanu
27/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii