Circumscripția nr. 19, Ivancea: Cine sunt și ce averi declară candidații la funcția de deputat

Mariana Colun
13/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția nr. 19, Ivancea, pentru un fotoliu în Parlament vor concura șapte candidați electorali: Tudor Golub (PDM), Mihail Paciu (PSRM), Marina Tauber (Partidul Șor), Lucia Viscun (PCRM), Mariana Cușnir (blocul electoral ACUM), Roman Boțan (PL) și Vitalie Marinuța (Partidul Verde Ecologist).

Tudor Golub. Foto: facebook.com

Primul în buletinul de vot în circumscripția nr. 19 este Tudor Golub, președintele raionului Orhei din iulie 2015. Este în politică de 15 ani, perioadă în care a trecut prin mai multe partide. El a încălcat în repetate rânduri regimul juridic al incompatibilităților, iar presa a scris că ar fi admis repartizarea unor sume din bugetului raional pe criterii de partid, dar și că „și-ar fi lustruit" imaginea pe bani publici.

De profesie este istoric. Și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea. Timp de opt ani a activat la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei. Din 2005 până în 2009 a activat în cadrul mai multor programe dezvoltate de organizații internaționale, între care CPP, USAID, IREX, HUB Orhei, după care, timp de doi ani a fost coordonator de programe în cadrul Agenției de Dezvoltare Rurală.

La 8 aprilie 2011 a fost numit reprezentant al Guvernului în teritoriu, şef al Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituție care monitorizează legalitatea deciziilor și dispozițiilor emise de către administrațiile publice locale. 

În 2017, președintele raionului Orhei a completat două declarații de avere și interese personale, ambele fiind disponibile pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. În prima el a uitat să menționeze veniturile în mărime de circa 6.000 de lei obținute de la Asociația Amici dei Bambini, asta chiar dacă legea interzice cumularea funcției de președinte de raion cu orice altă funcție retribuită.

Pe parcursul mandatului de președinte al raionului Orhei, Tudor Golub ar fi admis repartizarea banilor publici pe criterii politice. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din noiembrie 2016, reporterii scriau că două treimi din banii alocaţi în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați, iar unele dintre firmele care au făcut lucrările au tangențe cu exponenți ai Partidului Democrat. Despre alte „pete” din biografia lui Tudor Golub citiți într-un amplu articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, prezentată la Comisia Electorală Centrală (CEC), Tudor Golub a raportat venituri din salariu în mărime de 294 de mii de lei din salariu, un onorariu și vânzarea unei case de locuit, precum și 12 mii de euro din remitențe de peste hotare. El a mai indicat un teren intravilan și două case de locuit. În 2017 democratul a contractat un credit în valoare de 100 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2020, cu o rată a dobânzii de 12,5%.

Mihail Paciu. Foto: cuvintul.md

Următorul în buletinul de vot este reprezentantul PSRM, Mihail Paciu, fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al Gospodăriei Țărănești „M.I. Paciu”. Și-a făcut studiile în perioada 1997-2002 la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde a rămas să activeze în următorii doi ani de după absolvire în calitate de profesor. Între 2004-2008 este vice-director la Societatea pe Acţiuni Românești, o întreprindere specializată în producerea de vinuri.

Anterior, alături de un  grup de specialişti şi manageri din domeniul agriculturii, industriei alimentare şi reprezentanţi ai ştiinţei agricole şi-a anunţat adeziunea la Organizaţia extrateritorială a PLDM „Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”. Din 2016 este membru PSRM. Radio Orhei a scris că la începutul lunii octombrie 2017, Gospodăria Ţărănească deținută de Mihail Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul de a exporta în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc.

În declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat electoral, Mihai Paciu a declarat că în anii 2017-2018 a avut un venit de peste 498 de mii de lei, obţinut din activitatea Gospodăriei Ţărăneşti „M. I. Paciu”, salariul soției și activităţi didactice la FNF. Familia Paciu deţine 75 de terenuri, majoritatea procurate în anul 2010, o casă de locuit și patru construcții. Candidatul declară trei automobile: un Mercedes 311, produs în 2003 şi procurat în 2008 contra sumei de 13 mii de euro, un Nissan Qashqay, în folosință din 2013, estimat la 16.800 de euro, un Mercedes E 200, produs în 2011 şi achiziţionat în 2013 contra sumei de 14.500 de euro. În declaraţie se mai regăseşte un credit de un milion de lei, contractat în 2016 cu rata dobânzii de 10%-12 % şi scadent în 2026.

Marina Tauber. Foto: Captură Youtube.com

Următorul concurent electoral în circumscripția nr. 19 este Marina Tauber, înaintată de Partidul Șor. Este primarul localității Jora de Mijloc, raionul Orhei, și vicepreședintă a Partidului Șor. Numele Marinei Tauber, anterior președintă a Federației de Tenis din Moldova, figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Este cunoscută pentru atacurile la adresa presei. În august 2018 a agresat, în cadrul unei acțiuni de protest, la Orhei, jurnaliștii de la Radio Orhei, chemând la violență și răfuială cu presa incomodă. 

Marina Tauber a devenit primăriță în Jora de Mijloc din raionul Orhei, în cadrul alegerilor locale anticipate din 20 mai curent, și va conduce localitatea până în 2019, când vor fi organizate alegeri locale ordinare. Ea a acumulat 1.048 de voturi, echivalentul a 61 la sută din sufragii, câștigând funcția de primar din primul tur. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, a depus o contestație la Judecătoria Orhei în care a cerut anularea alegerilor din Jora de Mijloc, pe motiv că acestea ar fi avut loc cu grave încălcări ale legislației electorale, făcând trimitere la un raport al Asociației Promo-LEX. Cu toate acestea, atât instanța de fond de la Orhei, cât și Curtea de Apel Chișinău, au menținut validarea alegerilor din Jora de Mijloc. Curtea de Apel Chișinău a respins contestația depusă de Maia Sandu, pe motiv că aceasta nu avea calitatea de concurent electoral la alegerile locale noi ale primarului Jora de Mijloc și respectiv nu era în drept să depună o contestație. 

Numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, ea numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare. Potrivit raportului, Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă. Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni. În cadrul unei dezbateri electorale, organizate în aprilie curent de postul de televiziune Pro TV, Marina Tauber a confirmat că a luat credite de la banca ABLV din Letonia. Despre alte „pete” din biografia Marinei Tauber, citiți într-un amplu articol realizat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice.

Lucia Viscun. Foto: alege2019.md

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC, Marina Tauber a indicat venituri de doar 78 de mii de lei, din salariu. Ea a mai declarat un apartament în care deține o cotă de 7/18. În 2017, candidata Partidului Șor a contractat un împrumut în mărime de 450 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2020.

De pe poziția a patra în buletinul de vot, va lupta pentru un loc în Parlament Lucia Viscun, reprezentantă a Partidului Comuniștilor. Ea activează în calitate de contabil la Gospodăria Țărănească „Reu Maria”.În declaraţia pentru anii 2017-2018, depusă la Comisia Electorală Centrală, ea indică venituri de doar 15 mii de lei din salariu, la care se adaugă veniturile în mărime de 41.500 de euro ale soțului. Alte 248 de mii au intrat în bugetul familiei sub formă de donații, iar 15 mii de euro - din vânzarea unui teren intravilan. Lucia Viscun mai are în proprietate 21 de terenuri agricole și unul intravilan, cu suprafața de o mie de metri pătrați, estimat la 65 de mii de euro, precum și un apartament cu suprafața de 220 de metri pătrați, evaluat la 85 de mii de euro. În garajul familiei Viscun sunt parcate două automobile: un Mercedes Vito, cumpărat în 2008 cu 10 mii de euro și un Mitsubishi Outlander, achiziționat în 2011 contra sumei de 13 mii de euro.

Mariana Cușnir. Foto: acum.md

Următoarea în buletinul de vot este Mariana Cușnir, înaintată de blocul electoral ACUM. Din 2013 ea este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei. Din 2004 și până în prezent este, de asemenea, agent comercial în cadrul companiei SRL Trigor AVD. Pentru ultimii doi ani, Mariana Cușnir a declarat la CEC încasări de circa 804 mii de lei, din salariul său și al soțului, precum și din locațiunea unui spațiu comercial. Ea a mai trecut pe hârtie un apartament, un garaj și două spații comerciale, precum și două autoturisme: un Daewoo Matiz, cumpărat în 2007 cu 5.700 de euro și un Volvo XC90, procurat în 2014 contra a 14 mii de euro.

De pe poziția a șasea în buletinul de vot în circumscripția nr. 19 va concura pentru un loc în Parlament și deputatul Roman Boțan, candidat al Partidului Liberal. 

Ex-președinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, a demisionat din funcția respectivă în mai 2018, în semn de protest față de raportul Comisiei la proiectul de lege privind sistemul naţional de paşapoarte şi cetăţenie. Deputatul este de părere că proiectul de lege, în cazul în care va fi adoptat, ar putea pune în pericol securitatea statului.

Roman Boțan. Foto: moldnova.eu

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani a indicat venituri de 416 mii de lei, din salariul său și al soției și din indemnizații. Deputatul a mai raportat un teren agricol și un apartament de 90,2 metri pătrați, cumpărat anul trecut cu aproape un milion de lei. Tot în 2018, Boțan a contractat un credit în mărime de 580 de mii de lei, scadent în 2043, cu o rată a dobânzii de 5,82% și un împrumut de cinci mii de euro, care trebuie restituit până în 2023, fără dobândă.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția Ivancea este Vitalie Marinuța, exponent al Partidului Verde Ecologist. Vitalie Marinuță a fost Ministru al Apărării Republicii Moldova în perioada 2009-2014. A făcut parte din Partidul Liberal. În aprilie 2013, de rând cu alți 30 de membri ai PL, a anunțat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL), cerând alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL-ului, în locul lui Mihai Ghimpu. Drept urmare, Partidul Liberal și-a retras susținerea politică pentru Marinuța ca ministru al Apărării. Ulterior el și-a anunțat demisia și a devenit membru al noii formațiuni politice, Partidul Liberal Reformator. În vara anului 2014, Marinuța a fost exclus din PLR după ce a venit cu mai multe acuzații la adresa liderilor partidului. În prezent Vitalie Marinuța este secretarul general al Partidului Verde Ecologist din R. Moldova și deține funcția de director la SRL Mari Grup, afacere pe care a fondat-o în 2007.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, a indicat venituri de 323 de mii de lei din salariul său și al soției, vânzarea unei case de locuit, precum și din pensia de militar. Marinuța a mai trecut pe hârtie o donație de cinci mii de euro, două terenuri intravilane, două case de locuit și un automobil de model Toyota Prius, luat în leasing în 2017. Candidatul verzilor are și datorii. El a contractat în 2007 un credit în mărime de 70 de mii de dolari, scadent în 2022 cu o rată a dobânzii de 7%, în 2015 a luat un alt credit, de 900 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2023 cu o rată a dobânzii de 11%. Anul trecut Marinuța s-a mai împrumutat cu 50 de mii de lei, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2020 cu o rată a dobânzii de 15%.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. Infograficul a fost realizat cu susținerea Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
13/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii