Schema prin care Veaceslav Platon ar fi acoperit creditele de la Victoriabank cu împrumuturi de la BEM

Julieta Saviţchi
27/07/2016
Foto: Captura Jurnal TV

Veaceslav Platon ar fi acoperit creditele luate de la Victoriabank cu banii furaţi din Banca de Economii cu ajutorul lui llan Șor. Declaraţia a fost făcută de către şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, miercuri, 27 iulie, într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia a prezentat schemele care ar fi fost folosite pentru sustragerea banilor de la BEM.

„În perioada 2011 - începutul anului 2012, cinci firme din grupul lui Platon, înregistrate pe persoane interpuse, au luat credite de la Victoribank în sumă totală de 40 de milioane de dolari și 123 de milioane de lei. Drept gaj, au fost lăsate acţiuni de la Moldindconbank, acţiuni de la compania de asigurări ASITO, precum şi imobile din Republica Moldova și Federaţia Rusă, despre care se presupune că ar fi proprietăţile lui Platon. Ulterior, banii au fost transferaţi pe conturile dintr-o bancă din Letonia ale patru off-shore-uri din Marea Britanie. Acestea au doar adresă juridică fără să fie înregistrate la autorități. Transferurile de la companiile moldovenești către firmele off-shore au fost făcute în baza unor contracte fictive pentru achitarea serviciilor sau procurarea unor bunuri. În 2014, două firme din grupul lui Șor au contractat credite de circa 53 de milioane de euro de la Banca de Economii. La sfârșitul aceluiași an, toată suma a fost transferată pe conturile mai multor agenți economici, menționați și în raportul Kroll că ar fi fost implicați în frauda de la BEM. Ulterior, banii au ajuns la o altă companie off-shore care a încheiat un contract de fidjesiune cu Victoriabank privind restituirea creditelor contractate de acele cinci companii din grupul lui Platon”, a descris Viorel Morari traseul banilor de la Banca de Economii la Victoriabank.

Omul legii susține că există probe directe care demonstrează implicarea lui Veaceslav Platon în această schemă. Șeful Procuraturii Anticorupție a prezentat o scrisoare de garanţie pentru una dintre cele cinci companii care a luat credite de la Victoriabank și care ar fi fost semnată de omul de afaceri. 

Viorel Morari a precizat că, în 2015, pe numele lui Veaceslav Platon au fost pornite două cauze penale pentru escrocherie și dobândirea prin înșelăciune a banilor de la BEM, fapte pentru care riscă de la opt până la 15 ani de închisoare, și pentru spălare de bani (cunoscută drept „spălătoria rusească” - n.r.), infracțiune care se pedepsește cu până la zece ani de detenție.

Viorel Morari s-a referit și la presupusa anchetă penală în SUA pe faptul furtului miliardului, precizând că nu cunoaște despre existența unei investigații pe care ar desfășura-o de instituțiile de stat americane. „Compania «Frontier Solutions» este de fapt un ONG care oferă servicii de consultanță în comunicare în situații de criză. Această companiei nu reprezintă o instituție oficială a SUA, chiar dacă în cadrul ei activează foști demnitari și funcționari americani. Noi am primit o scrisoare de la ei în care se vorbește despre o anchetă, dar mai degrabă este vorba despre o anchetă pe care o face instituția, așa cum și jurnaliștii își desfășoară propriile anchete. Gofman probabil afost angajat de această fundație pentru desfășurarea anchetei, având-se în vedere experiența dumnealui de muncă. În cadrul urmăririi penale analizăm însă dacă există vreo legătură dintre dumnealui și Veaceslav Platon, avându-se în vedere că domnul Gofman a fost director adjunct al Serviciului de Combatere a Spălării Banilor tocmai în perioada în care Platon a comis aceste infracțiuni”, a mai precizat Morari.

Schemele prezentate de procurori la conferința de presă

Julieta Saviţchi
27/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii