Fostul angajat al ÎS Poșta Moldovei, care a dezvăluit schema de contrabandă cu anabolizante, a fost reținut

Anticoruptie.md
29/07/2016
sursa foto: Unimedia

Sergiu Cebotari, fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al ÎS Poșta Moldovei, a fost reținut vineri, 29 iulie, de Poliție. Funcționarul, care anterior a dezvăluit schema prin care Poșta Moldovei ar facilita contrabanda cu anabolizante, este bănuit că ar fi obligat mai multe persoane din raionul Nisporeni să muncească forțat pentru el. O altă persoană s-a plâns că Cebotari i-ar fi furat averea de 400 de mii de lei. Fostul funcționar a fost reținut pentru 72 de ore.

Reținerea lui Cebotari a coincis cu ziua în care acesta urma să meargă în Parlament pentru a fi audiat de comisia specială de anchetă, creată de Parlament, pentru a investiga activitatea ÎS Poșta Moldovei. Președintele comisiei, Grigore Cobzac, afirmă că Cebotari urma să fie un martor-cheie al anchetei. Acesta trebuia să ofere detalii despre circulația anabolizantelor prin colete trimise prin intermediul ÎS Poșta Moldovei. Cobzac afirmă că și asupra lui au fost făcute presiuni, iar casa sa a fost spartă de două ori de când se ocupă de această anchetă.

Șeful adjunct al Direcției Urmărire Penală a IGP, Ruslan Ojog, neagă că reținerea lui Cebotari ar avea vreo legătură cu ancheta parlamentară sau cu faptul că cel reținut este membru activ al Platformei Demnitate și Adevăr. Potrivit omului legii, Cebotari a fost citat de mai multe ori la Poliție în ultima lună, dar nu s-a prezentat și de aceea a fost reținut.

Tot vineri, președintele comisiei de anchetă privind activitatea ÎS Poșta Moldovei a solicitat să fie extins din nou termenul de activitate a comisiei din cauza volumului mare de lucru, dar și a unor răspunsuri false primite de la Serviciul Vamal. Democratul Marcel Răducanu, membru al comisiei, s-a opus prelungirii precizând că sunt suficiente informații pentru a întocmi un raport al comisiei care să fie prezentat Parlamentului.

„Comisia nu a audiat martorii importanți. Noi, fizic, nu am putut să verificam toate documentele. Dacă nu va fi prelungit termenul de activitate a comisiei, există un mare pericol că ilegalitățile vor continua. Va fi afectată imaginea Republicii Moldova”, a declarat Grigore Cobzac. 

Parlamentul a creat încă în luna aprilie comisia de anchetă care urma să verifice activitatea angajaţilor Poştei Moldovei, după ce prin intermediul instituţiei ar fi fost puse în aplicare scheme de contrabandă cu anabolizante. În mai, cei nouă deputaţi au cerut termen suplimentar pentru a definitiva raportul. Decizia de creare a comisiei a fost luată inclusiv după ce pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md a fost publicată o sesizare în care a fost descrisă schema.

Tot în urma sesizării, și prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Vamal, Centrului Național Anticorupție şi Ministerului Afacerilor Interne să investigheze detaliile descrise în sesizare. Serviciul Vamal a constatat "o participare semnificativă a unor autorități publice, iar uneori chiar imposibilitatea efectuării unui control vamal detaliat" în schema de contrabandă cu anabolizante. Ulterior, și Procuratura Generală a confirmat că a deschis un dosar penal în care investighează faptele.

În sesizarea plasată pe 2 martie pe Harta Corupției, un grup de ofițeri din cadrul mai multor instituţii de drept au descris o schemă de contrabandă cu anabolizante în care ar fi implicați funcționari de rang înalt din cadrul Serviciului Vamal, MAI și oameni de afaceri din domeniul farmaceutic. Potrivit autorilor sesizării, un sac de substanțe anabolizante ar costa în jur de 50.000 de dolari. Cea mai mare cantitate transportată de către persoanele implicate ar fi fost de 22 de saci, ceea ce ar constitui un profit de 2,2 milioane de euro.

Una dintre firmele care ar figura în schema de contrabandă și ar fi protejată de angajații Poliției de frontieră ar produce, în principal, produse destinate pentru uzul veterinar și anume vitelor de carne (Androver, Anastrover, Decaver, Clenbuterol-Ver - n.r.), ele însă ar fi distribuite și transportate pentru oameni, deseori având efect letal, potrivit sesizării. De asemenea, autorii susțin că anterior acest business ar fi fost deținut de persoanele sportive, iar reprezentanții autorităților de frontieră (Vamă și Poliție) ar fi avut rolul doar de a asigura o trecere necontrolată și fără impedimente. Ulterior, schema ar fi fost preluată sub patronatul direct al Vămii și Poliției. 


Anticoruptie.md
29/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii