Dosarul șoferului fostului adjunct al procurorului general Andrei Pântea, expediat în judecată

Anticoruptie.md
01/12/2016
Andrei Pântea. Foto: Jurnal.md

Cauza șoferului lui Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct reținut pentru transferul în Federația Rusă a dosarului hoțului în lege Grigore Karamalak, a ajuns pe masa magistraților. Procurorii anunță finalizarea urmării penale pe numele bărbatului învinuit de trafic de influență și reținut la mijlocul lunii noiembrie. Potrivit oamenilor legii, șoferul ar fi pretins că îl poate influența pe Andrei Pântea să ia o decizie favorabilă în cazul unei persoane condamnate pentru omor, cerând 20.000 de euro.

În 2013, Ziarul Național relata că Ion Țâgănaș, din satul Nemțeni, raionul Hâncești, condamnat pentru omor, ar fi plătit 20.000 de euro șoferului prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea, Vitalie Donică, care i-ar fi promis ajutorul. Ion Țâgănaș, Vitalie Donică și Andrei Pântea sunt originari din același sat. Țâgănaș a scăpat de urmărirea penală la jumătate de an de la producerea crimei. Abia când cauza penală a fost reluată și Ion Țâgănaș a fost iarăși închis, acesta a decis să vorbească.

Procurorii precizează că inculpatul, în vârstă de 45 de ani, se află în arest preventiv. Dacă va fi găsit vinovat de comiterea traficului de influenţă, el riscă până la 7 ani de detenţie.

În arest rămâne și Andrei Pântea. Fostul om al legii a fost reținut de foștii săi colegi și subalterni de la Procuratura Anticorupție, pentru transferul în Federația Rusă a dosarului cunoscutului hoț în lege Grigore Karamalak pe care bărbatul îl avea deschis în Republica Moldova. Pântea a deţinut funcţia de adjunct al procurorului general timp de cinci ani. După expirarea mandatului, Andrei Pântea a fost transferat în funcţia de procuror adjunct al municipiului Chişinău. De-a lungul anilor, Andrei Pântea a fost subiectul mai multor anchete de serviciu, a fost acuzat de comiterea unor acte de corupție, precum și de legături cu lideri din lumea interlopă. Ex-demnitarul a părăsit sistemul după ce Consiliul Superior al Procurorilor i-a acceptat la 21 septembrie 2015 cererea de demisie. Fostul procuror nu a indicat în cerere motivul plecării.

Anticoruptie.md
01/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii