Nesătula bogăție - mereu mai mult pentru cei care au deja totul

,,Homo homini lupus est’’ (Omul este lup pentru om) Francis Bacon

Elena Moldoveanu
10/02/2016
Foto: scientia.ro

Ascult zilnic oamenii din orașul meu și din țara mea  plângându-se că sunt din ce în ce mai săraci, că muncesc degeaba, că simt că e mai rău ca niciodată. Acești oameni au dreptate, așa cum au dreptate și alte miliarde de oameni din toată lumea. Pe Terra lucrurile nu mai merg bine. Pe Terra nimic nu e just.  

Două lumi paralele, un pământ

Foto: kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi

Optzeci și cinci cei mai bogați oameni de pe pământ posedă mai multă bogăție decât 3,5 miliarde de oameni, adică jumătatea cea mai săraca a umanității. 80% din întreaga populație de pe Terra împarte numai 5,5 % din bogăția mondială. OXFAM a calculat că anul trecut 210 persoane au devenit miliardare, alăturându-se grupului de 1426 de indivizi ce are o avere globală de peste 5400 miliarde de dolari! 400 dintre cele mai bogate persoane din lume controlează 3,9 triliarde de dolari, adică mai mult decât Produsul Intern Brut al tuturor țărilor, excluzând SUA, China și Japonia!  Aceste cifre sunt reale, deși par incredibile!

Nu, nu ne aflăm într-o poveste fantastică, nici în lumea lui Kafka sau Beckett. Este lumea reală a anului 2016!

Marea prăpastie a veniturilor

Decalajul între săraci si bogați a existat întotdeauna, dar niciodată prăpastia veniturilor nu a fost atât de mare. Acest decalaj continuă pe an ce trece să creasca. Dezechilibrul devine din ce în ce mai mare, aproape imposibil de redresat.  Bogații lumii au companii petroliere, companii de telecomunicații, companii aeronautice, mine, oțelării, moșii agricole imense, păduri, imperii mass-media, armate și gărzi de corp.

Cei mai cunoscuți bogați ai lumii sunt în marea lor majoritate oameni de afaceri: Carlos Slim Helu (Mexic) – 60,5 miliarde euro, Bill Gates (SUA) – 50,3 miliarde euro, Amancio Ortega (Spania) 41,8 miliarde, Warren Buffet (SUA) 35,1 miliarde euro, Ingvar Kamprad (Suedia) 32,6. Cum au fost făcute aceste averi în câteva decenii, marea lor majoritate? Care este prețul plătit de restul omenirii pentru aceste averi? Să luăm cazul celui mai bogat om din lume, mexicanul Carlos Slim Hetu. 

Foto: wall-street.ro

El a profitat de privatizarea companiei publice de telecomunicații din Mexic având asigurată din start o piață de câteva sute de milioane de abonați. Corlos Hetu deține acum în toată lumea 222 de întreprinderi de telecomunicații, miniere, energetică, farmaceutică, restaurante, hoteluri, clinici de sănătate, bănci, societăți de asigurare. Este imposibil să petreci o zi în Mexic fără să îl îmbogățești și mai mult pe acest magnat atotputernic.

Dar cine sunt ceilalti ultrabogați ai lumii? Lista este populată de regi (cel mai bogat fiind regele Thailandei cu o avere de peste 30 de miliarde), prinți, sultani, șeici, emiri din tări ca Arabia Saudită, Oman etc., care au un singur merit - sunt urmașii unor alți regi, șeici, emiri și că țările pe care le controlează dețin mult petrol. La aceștia se adaugă și capete încoronate din Europa  cu averi de sute de milioane de euro ca Prințul de Monaco sau Regina Angliei!

Lista este completată de sportivi (cel mai bogat din lume fiind boxerul Floyd Mayweather cu o avere de peste 300 milioane de euro), cântăreți ( rapperul Diddy posedă peste 700 de milioane de euro) sau actori. La aceștia se adaugă cei îmbogățiți din noile tehnologii și internet: patronii Google, Facebook, Yahoo, YouTube, creatorii de jocuri video etc. Astăzi te poți îmbogăți vânzând visuri pe internet, înființând agenții matrimoniale, tot felul de organizații și secte și încărcând pe internet videouri interesante sau cel puțin bizare. Ce ziceți de stăpâna  pisicii considerată cea mai urâtă din lume care a pus câteva filmulețe cu aceasta pe YouTube și a câștigat în acest fel peste 2 milioane de dolari!?

La toți aceștia se adaugă dictatorii din țările africane și asiatice, noua clasă politică și economică din fostele țări comuniste sau foste republici sovietice. 

Și la noi în curte se fac bani

Foto:infoapollonia.ro

Să nu ne uităm departe! Vladimir Putin, președintele Rusiei, are o avere estimată la circa 40 de miliarde de dolari! Potrivit Fondului A.Navalnîi, divorţul preşedintelui rus de soţia sa Ludmila şi trucarea identităţii celor două fiice ale lor nu-i altceva decât o schemă mafiotă de ştergere a urmelor îmbogăţirii ilicite. Fosta nevastă poartă astăzi numele Ludmila Oceretnaia - doar în ultimele luni ea ar fi încasat din afaceri imobiliare aproape o jumătate de miliard de ruble. Fiica mai mare - Maria Faassen - Voronţova, care înainte a avut nu mai puţin de trei nume diferite a fost surprinsă într-o croazieră pe Mediterana, cu escală în Monte Carlo și Italia. Presa scrie că închirierea unui astfel de vas costă între 35.000-40.000 de euro pe săptămână. Fiica cea mai mică, Ecaterina Tihonova, potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de agenţia Reuters, are o  avere estimată la circa 2 miliarde de dolari.

Dar să ne uităm și în propria curte, în Moldova! Cazul Vladimir Plahotniuc, care a scos la iveală sistemul corupt din instituțiile statului. Mai multe investigaţii de presă au arătat că acesta a pus mâna pe toate instituțiile de drept ale statului, că este proprietarul celor mai multe televiziuni din țară, iar în spatele mai multor offshore-uri este ascunsă averea sa de milioane. În plus, acesta a avut grijă ca toată familia lui să aibă o viață ca la palatele regale - şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului, scrie într-o anchetă Centrul de Investigații Jurnalistice. Iar o investigație a publicației Evenimentul Zilei arăta că între anii 2009 și 2011 Plahotniuc și-a schimbat în România de trei ori numele.

Foto: monitorulexpres.ro

Instituțiile statului s-au transformat în adevărate SRL-uri, aproape toți cei de la guvernare se îmbogățesc, prin diverse scheme, despre care toți știu, dar nimeni nu este tras la răspundere. Până și șefii agențiilor de stat și-au construit castele și și-au deschis afaceri cât s-au aflat în funcție, arăta o anchetă de pe anticoruptie.md 

 

De unde sunt bogații lumii

Fața ascunsă a bogăției e reprezentată de mafia ce stăpânește economia multor țări, dar și traficul de doguri, țigări etc. Marile companii ale lumii cumpără pe zi ce trece toate companiile mici și mijlocii stabilind monopoluri în majoritatea domeniilor: farmaceutic, petrolier, minier, de distribuție a cerealelor etc.

Unele industrii fac profituri uriașe într-un timp foarte scurt, conturând regulile și legile, stabilind monopoluri și propriile prețuri de distribuție. Se întâmplă în industria de armament, industria farmaceutică, industria metalelor și a pietrelor prețioase etc.

Dar unde se află cei mai mulți mari bogați ai lumii? Ne-am aștepta să fie în țările foarte dezvoltate, însă realitatea e un pic diferită. Majoritatea bogaților provin acum, în contextul noilor realități politice și economice mondiale, din țări așa-zise emergente, unde acești oameni pot contura ușor legile și sistemul. Pe lista celor mai bogați 50 de oameni ai lumii, elaborată de Forbes, figurează numai doi europeni (unul fiind Silvio Berlusconi, care deși e dintr-o țară democratică s-a comportat mult timp ca un adevărat sultan local), dar găsim 13 ruși, 12 chinezi, nouă indieni, trei mexicani și doi brazilieni.

Foto: tribune.com.pk

Toți acești mari bogați ai lumii influențează foarte ușor guvernele și instituțiile chiar și în țările democratice. Lumea politică este la picioarele lor. Campaniile electorale costă din ce în ce mai scump, iar acești mari bogați subvenționează cu multă generozitate aceste campanii așteptând apoi, odată ce partidul susținut ajunge la putere, avantaje, subvenții, scutiri de taxe și impozite.

Cine foarfecă buzunarele statelor

La toate acestea se adaugă un adevărat cancer al lumii contemporane - paradisurile fiscale - unde marile companii își instalează sediile pentru a plăti foarte puțin impozit sau deloc în țările unde fac profit, contribuind și mai mult prin aceasta la sărăcirea țărilor, la creșterea inegalităților pe plan social și între state. Potrivit unui studiu al Comitetului pentru justiție fiscală din SUA, peste 32 500 miliarde au scăpat impozitelor fiscului din țările de origine, această sumă enormă reprezentând mai mult decât bugetele adunate ale SUA și Japonia! Aceste paradisuri fiscale se află în locuri ,,exotice” precum Insulele Virgine Britanice, Insulele Caiman, Barbados, dar și în țări ca Luxemburg și Elveția.

Nebunia nu are limite

Viața acestor oameni foarte bogați este greu de imaginat pentru oamenii de rând. Ei dețin castele peste tot în lume, posedă avioane private și elicoptere, insule,

Foto: cultofmac.com

trăiesc într-o lume închisă fără nicio legătura cu lumea din jur, cu sărăcia, cu suferința. Acești oameni cumpără opere de artă cu sute de milioane, cresc prețul locuințelor peste tot, lasă prin testament milione de dolari animalelor lor de companie… Nebunia e fără margini!

În același timp, săracii planetei trăiesc în zone poluate, ca în marile bidonviluri din Calcutta, Rio, în mari cartiere-dormitoare precum în Paris sau în ghetourile marilor orașe nord-americane. Cifrele sunt foarte îngrijorătoare privind modul de viață, sănătatea fizică și mentală, analfabetismul, mortalitatea infantilă, speranța de viață a săracilor. Aceștia peste tot se confruntă cu șomajul, muncile nesigure și foarte rău plătite, în condiții foarte grele și mai mereu umilitoare, au locuințe mici și insalubre, mâncare puțină, nu au apă, iar copiii sunt nevoiți să abandoneze școala ca să lucreze de mici.

Prinși într-un hățis de probleme

Această fractură socială are o multitudine de consecințe: legăturile umane slăbesc, fiecare regăsindu-se singur în fața hățisului de probleme, al cursei nebune a consumației și a ascensiunii sociale cu orice preț. Observăm în toate țările o degradare a vieții politice, o slăbire a democrațiilor, o deteriorare puternică a calității vieții. Solidaritatea, încrederea între oameni, speranța, cooperarea, ajutorul dezinteresat, compasiunea, prietenia sunt valori aproape uitate într-o lume obsedată de profit imediat.  Nu mai este vorba despre un adevărat capitalism, pentru că legile de bază, concurența și reinvestirea au dispărut.

Cum bogații distrug planeta

Foto: searchnewsglobal.wordpress.com

Această degradare o regăsim și pe planul mediului ambiant. Cei mai bogati, 10% din populație, generează peste 50% de emisiile de CO2. O persoană care face parte din cei mai bogați oameni din lume, ce totalizează 1%, generează în medie de 175 de ori mai mult CO2 decât una care se află printre cei mai săraci 10%. În raportul OXFAM intitulat „Inegalități extreme și emisii de CO2” sunt comparate efectele diferitor stiluri de viață asupra climei. Tim Gore, responsabil de politicile de climă la OXFAM subliniază că ,,schimbările climatice și inegalitățile economice sunt legate direct și constituie cea mai mare problemă a secolului 21’’. Jurnalistul și analistul Hervé Kempf de la ziarul Le Monde a scris încă în anul 2007 o carte ce s-a bucurat de mare succes: „Cum bogații distrug planeta”. Analiza este bazată pe cifre și fapte.

Concluzia este tristă. Lumea nu a fost niciodată atât de bogată și de avansată tehnologic,  dar nici atât de inegală. În 2016 asistăm la un record foarte dur: 1% din cei mai bogați oameni ai planetei posedă mai mult decât restul, 99 % din populație! Cu ce preț acești oameni au dobândit atâtea averi? Este clar, prin exploatarea prin muncă, jocurile de culise, corupția din instituțiile statului etc. O oligarhie atotputernică ne face să lucrăm și să suferim pentru a le crește acestora zilnic bogăția fără ca lor să le pese că planeta degradează.  Însuși viitorul umanității e în primejdie!

 

Elena Moldoveanu
2016-02-10 02:43:00

Comentarii